Att få energi ifrån induktion har varit en självklarhet i många hem under många år, detta i produkter som t.ex. laddaren till el-tandborsten eller induktionshällen. Men aldrig någonsin har vi skådat en dator som skaffar sin energi från induktion. Detta är i alla fall precis det Dell nu har gjort. Genom att placera denna gamla dock mycket oanvända teknik i en bärbar dator så har man påbörjat en möjligt kommande revolution inom teknikvärlden.
Det är genom sin nya Z-serie som man nu visar upp den nya tekniken för laddning. Att ladda datorn ska var mycket enkelt. Du lägger bara datorn på laddningsdockan och ja, du har en laddning utan sladd.
I den nya serien kommer inte bara nya laddningsmöjligheter, utan de nya datorerna kommer även att få en vacker design, med andra ord, en tjocklek på 14 mm!
I datorn ska även en så kallad Arm-processor (brukar finnas i telefoner m.m) vara inbyggd som gör att du kan titta på mailen eller surfa på nätet. När du använder denna processor så används Linux. Om du använder dig av denna processor så kan du få en batteritid på upp till 12 timmar, då under kontinuerligt arbete. Skulle du låta datorn gå till vila ibland så kan batteritiden sträcka sig ända upp till ett dygn. En uppstart av denna processor sker på ca 2 sekunder, så nu behöver du inte vänta på att din dator ska starta.
Priset kommer att landa på ca 14 000 kronor, då med 4GB RAM, Core 2-Duo processor och en 16" skärm.
När produkten kommer till Sverige vet man inte säkert ännu. Inga planer på att induktions-laddning ska användas i kommande serier har heller publicerats av Dell.

Var uppdaterad - var TechNytt