1999 så blev det första SD-kortet färdigt för användning. Tanken var att försöka få fram ett bättre alternativ till Sonys Memory Stick. SD (Secure Digital) skapades av Toshiba, Panasonic och SanDisk.

När man pratar om SD-kort så menar man något av de tre formaten som Secure Digital finns i; SD, miniSD och microSD. Den absolut vanligaste av de tre, SD, finns även det, i tre olika grenar; Standard SD, SDHC och SDXC. Den första versionen kan ha en lagringskapacitet på upp till 4GB, efter 4GB så måste SDHC ta över.
SDHC (Secure Digital High Capacity) som blev färdigt så sent som under sommaren 2006, blev snabbt populärt och används idag av många. SDHC kan lagra media med ett sammanlagt utrymme på hela 32GB. SDHC-kort kan klara av en överföringshastighet på 10MB/s, medan SD bara klarar av 6MB/s. Dessa SDHC-kort kostar ca 1000 kronor, om du vill ha ett kort med 32GB med minne.
För exakt, på dagen, ett år sedan så presenterade Panasonic att de nu hade planer på att börja tillverka så kallade SDXC-kort (Secure Digital Extended Capacity) som ska kunna klara av extrema hastigheter och lagringsutrymmen. Under dagen presenterade Panasonic att detta kommer att bli verklighet. På ett SDXC-kort som kommer att släppas någon gång under året, så kommer du få plats med hela 64GB lagring. En version med 48GB kommer också att släppas. På dessa kort så ska överföringshastigheten ligga runt 22Mbit/s. Man hoppas på att de närmaste åren, släppa nya SD-kort som kan klara av hastigheter väl över 100Mbit/s och kanske upp till 1- och 2TB med minne.

Hur väljer jag rätt SD-kort?
Tänk på!
  • Minne (lagringsutrymme). Hur mycket behöver du? En bild tagen med en vanlig kompaktkamera tar vanligtvis ca 3MB utrymme, medan endel halvsystemkameror kan kräva tiotal med MB, ibland hundratal. Ett 4GB SD-kort räcker gott och väl för de flesta familjer, medan den lite mer seriösa kan behöva ett kort på 32GB.
  • Klass. SD-kort räknas in i olika klasser när det gäller överföringshastighet. Om du fotar mycket så rekommenderar jag ett klass 10 kort (10MB/s, endel klass 10 kort kan vara ännu snabbare). Ett klass 6 kort (6MB/s) kan räcka för dig med lägre krav. Om du inte vill lägga mycket pengar på ett kort, så finns även klass 4 (4MB/s) och klass 2 (2MB/s)
  • Märke. Välj gärna SanDisk eller Panasonic eftersom de brukar ha en mycket god kvalité och erfarenhet.
  • Har du mycket höga krav på hastighet så rekommenderar jag istället ett Compact Flash-kort, då du kan få ett kort med upp till 90MB/s överföringshastighet. Lägg märke till att dessa kan vara lite dyrare än SD-kort. Ett Compact Flash-kort på 60MB/s med 32GB med minne kostar ca 2000 kronor.
Var uppdaterad - var TechNytt