Redan i slutet av september kunde jag berätta att företag börjat satsa på den nya tekniken USB 3.0. Då var det Freecom som presenterade sin första (världens första) lagringsenhet med stöd för den nya tekniken.
Nu har allt fler företag visat sitt intresse, både skivbrännare och moderkort har börjat poppa upp.
Efter att Intel under förra veckan sagt att man inte var intresserad av att den närmaste tiden släppa något moderkort med stöd för 3.0, så trodde många att "rivalen" AMD skulle bli den första att släppa att sådant moderkort. Men först ut blev istället Asus som nu i veckan släppt sitt nya moderkort. Moderkortet kommer att drivas av en Core i7 processor med plats för 24 GB RAM. I moderkortet så kommer 2 st platser för USB 3.0 finnas.
Kortet kommer inte vara så billigt, dryga 3 000 kronor. Vill du köpa den så måste du importera den från USA, något om att den ska släppas i Sverige den närmaste tiden har jag inte hört talas om.

Även Buffalo har satsat mycket på USB 3.0 den senaste tiden. Den nyaste produkten BR-X1216U3 kan skriva Blu-ray skivor med 12X hastighet. Då bara genom USB 3.0. Skrivaren är världens första Blu-ray skrivare som har dessa hastigheter, även om Pioneer presenterat en liknande produkt tidigare, men som dock inte ännu är släppt. BR-X1216U3:an kommer inte till Sverige den närmaste tiden.
Buffalo har dock något för oss också, deras nyligen släppta Blu-ray skrivare kan skriva skivor på upp till 50GB på 8X. Skrivaren finns på marknaden idag och kostar 2500 kronor.

Moderkort:
Moderkort är ett ord som jag använder för att säga, vad andra ibland kallar det, systemkort eller bakplan.
Kortet är den centrala delen i din dator, här kan andra komponenter kopplas in för att få en fungerande dator. På detta sätt "binder" kortet ihop datorns olika delar.

USB 3.0:
Tekniken blev godtagen som en standard år 2008, men blev presenterat ett år tidigare.
USB 3.0 gör det möjligt för data att teoretiskt överföras med en hastighet på 5 Gbit/s. Då info kan färdas i både riktningarna, då med hjälp av fem extra ledare jämfört med föregående version.
Standarden väntas börja slå igen år 2010.

Var uppdaterad - var TechNytt