Nu för tiden använder telefoner många olika sorters nätverk för att kommunicera med olika andra enheter, men även för att skaffa sig annan information från Internet. Med vad är vad i 2G-, 3G- och 4G-världen?
Det var för snart 30 år sedan som man började använda sig av mobiltelefoner. Här i Sverige var nätstandarden NMT först ut. Tekniken som kommer från norden används över hela världen, även om många länder nu börjat fasa undan tekniken. Man kunde ringa på nätet, men inte mycket mer.
Efter NMT kom den teknik som idag används av många, speciellt om du bor i glesbyggden. Tekniken kallas GSM och var alltså andra generationens teknik (2G). Med hjälp av tekniken kan man dels ringa men även surfa. Även om surfning kan gå ganska långsamt. På många telefoner så kan indikatorn för vilket nätverk som används även visa ett E. Detta symboliserar en utveckling av GSM-nätet som har en något högre nedlänk, tekniken kallas för EDGE.
Däremot så har många också täckning för vad som kallas 3G. Tekniken gör det möjligt för användaren att surfa på högre hastigheter. I teorin så kan du med ett 3G-nätverk komma upp i hastigheter nära 2Mbit/s. 3G gör det också möjligt för användaren att ringa och surfa samtidigt, vilket inte var möjligt förut. Nackdelen med tekniken är dock att vågorna som transporterar informationen kan ha svårt att komma in i hus.
Men eftersom man inte ville stanna i utvecklingen där, så beslöt sig Sverige för att utveckla nätverken ännu mer. Enorma summor lades ut för att starta upp ett nätverk kallat HSDPA, eller mer vardagligt kallat Turbo-3G eller 3,5G. Med denna nya tekniken så kan man i teorin skaffa sig hastigheter upp till 14Mbit/s. I praktiken så kommer dock inte hastigheterna så mycket högre upp än 5Mbit/s.
Även nästa generation av nät har redan börjat utvecklas. 4G som det kallas har till och med börjat användas av telejätten Sprint i USA. Tekniken de använder sig av kallas för WiMAX och ratas av bland annat Ericsson eftersom de tycker att tekniken är för dålig för att få kallas "nästa generations nät". Ericsson som bland annat håller på att bygga ut Telias 4G-nät i Sverige, använder sig istället av en teknik kallad LTE. Denna teknik ska ha en nerlänks-hastighet på väl över 100 Mbit/s. Den nya tekniken har ett planerat släpp redan i slutet av 2010.

Vill du lära dig mer? Om du inte redan kikat på dem, klicka på "skola" nedan.

Var uppdaterad - var TechNytt