Bloom Box som är skapat av Bloom Energy för tio år sedan ska bli officiell om två dagar!
Bloom Box som är ca 10x10x10cm stor kan försörja ett europeiskt hem, medan det krävs två block för ett amerikanskt hög-konsumtions hus.
Vad är då Bloom Box? Jo, det var som sagt ett bra tag sedan man startade forskningen kring den lilla lådan. Från början ville man sätta produkterna på Mars, då de kunde skapa syre. Eftersom NASA inte var intresserade av projektet, så vände man istället på reaktionen. Genom att tillföra syre till lådan, så kan man genom en reaktion mellan syret och ett bränsle, få ut energi. Bränslet kan vara till exempels energi från solceller men även vanlig naturgas eller biogas. När reaktionen mellan syret och bränslet är färdig, så får man ut fem gånger mer energi än vad man får från bränslet.
Syret i reaktionen hämtas från luften och behöver likt många liknande projekt alltså inget rent syre från tub. Dels detta, men även att själva kuben är gjord av billiga material, ska bidra till att man till slut ska komma ner i riktigt låga priser, så att alla ska kunna utnyttja tekniken.
Om du är skeptisk till tekniken, så ska jag bara säga att man redan har börjat använda tekniken och ja, den fungerar. Redan för ett och ett halvt år sedan installerades ett flertal lådor med Bloom Box:ar vid en av Googles servrar. Även amerikanska fraktföretaget FedEx, auktionstjänsten Ebay och den amerikanska varubutiken Wal-mart använder sig av Bloom Boxar.
Den enda återstående frågan är ju förstås priset. Som jag tidigare nämnt så har man, då man använder sig av billiga material, kunnat dra ner priserna. En Bloom Box ska därför kosta $3000 (22 000 kronor), vilket är mycket billigt, med tanke på att det inte krävs särskillt mycket bränsle för att driva cellen.
Efter att Ebay köpte sin Bloom Box för nio månader sedan så ska man ha tjänat $100 000, på den $700 000 dyra bränslecellen. Vilket skulle betyda att man tjänat in hela summan för köpet på tre år.
Om Bloom Box verkligen kommer att slå igenom är svårt att säga, men Bloom Energy påstår att man kommer att finnas i alla amerikanska hem om tio år. Resten får framtiden visa!

För mer info, gå in på Bloom Energy´s hemsida eller se CBS´s video.

Var uppdaterad - var TechNytt