Jag tänkte göra en liten kort guide om hur du väljer rätt saker så att du kan få det hemnätverk som du vill ha!


Kablar:
När man pratar om nätverkskablar så finns det i princip tre kablar som kan vara bra att dels kunna sära på, men även kunna veta vad de gör! CAT 5, CAT5e och CAT6, så väljer DU rätt kablar till ditt hem!
  • CAT 5 - CAT 5-standarden är den äldsta av de tre och regerade när 1Gbits nätverk knappt exciterade. Därför är inte denna tekniken den snabbaste av de tre, men klarar av snabba hastigheter även om detta utnyttjar kabeln till smärtgränsen, vilket kan resultera i att...ja, det inte blir så säkert att använda. CAT 5 är dock den billigaste av dem tre. Standarden börjar dock bli så gammal och dålig att det snart är svårt att rekommendera den, även om du har problem med ekonomin. Om du införskaffade dina kablar för ett bra tag sedan så är de troligtvis av CAT 5-standrard, men det är även troligt att de är av CAT 5E-standard...
  • CAT 5e - CAT 5e (bild) är en bättre version av CAT 5 och är ett bra val om du har dåligt med pengar, men ändå vill kunna lita på ditt nätverk. Standarden är inte godkänd som en 1Gbits-standard, men funkar trots det hyfsat i dessa höga hastigheter. En CAT 5E-kabel kostar idag ca 10 kronor/meter.
  • CAT 6 - CAT 6 är den klart bästa av de tre och är min personliga favorit. Även om tekniken är något dyrare än CAT 5-standarderna, så är valet av en CAT 6-kabel klart det bästa av de tre. Tekniken har fullt stöd för 1Gbits hastigheter och är väldigt stabil. Den är ett bra val om du har tänkt att ha dina kablar i några år. CAT 6 ska nämligen klara av 10Gbit ganska bra. Tänk dock på att CAT 6 har fler kablar och brukar vara jobbigare att installera och framförallt kapa. En CAT 6-kabel kostar idag ca 30 kronor/meter.
  • CAT X - Det finns ytterligare några standarder så som CAT 6a och CAT 7 som, specifikt CAT 7, klarar av extrema hastigheter. Dessa är förstås några riktiga dyrgripar och behövs inte i hemmet.
Så med andra ord så är CAT 6 det bästa valet, även om inte CAT 5e är dåligt. Det är ganska onödigt att slänga några sådana kablar, av CAT 5e-standard om du har några liggande hemma. Ta en titt på kabeln, alla nätverkskablar är tydligt markerade för vilken standard de går under.

Trådlöst:
Om du är trött på kablar så finns det många bra trådlösa standarder som kan lösa dina problem. Här pratar jag om 802.11g och n.
  • 802.11g - Denna standarden är en ganska gammal standard nu och finns på de flesta ställena. Standarden är dock inte jättesnabb med sina 54MB/s. Standarden klarar sig oftast bra i de flesta lägenheter och liknande, men kan få problem när den installeras i ett större hus. En bra g-standard router kostar idag ca 300 kronor.
  • 802.11n - N-standarden som blev en godkänd standard under september förra året har nu börjat få mark. Standarden är stabil och erbjuder höga hastigheter ända upp till 300Mbit/s. Standarden kostar dock lite mer, men det är oftast värt det. En bra n-standard router kostar idag ca 700 kronor.
Om du vill köpa en trådlös router så är det klart bästa valet en n-standard router, men om du har lite pengar eller helt enkelt inte kräver så mycket av ditt nätverk, så klarar du dig bra med en g-standard router.

Frågor eller önskemål på fler guider? Skicka ett mail till mig på joel.a.oscarsson@gmail.com, eller lägg en kommentar nedan!

Var uppdaterad - var TechNytt