Historien om Iphone fick ni höra om igår. Men nu kommer recensionen om den nya versionen av telefonen. Det är redan när man ser förpackningen som telefonen kommer i, som man förstår att detta inte är vilken telefon som helst. Den vackra förpackningen visar en 1:1 bild av telefonen. När jag öppnar så möts jag av den stora skärmen. Den skärm som jag sedan kommer att sitta och skriva just det du läser nu. Det går fort också, när man har skärmen horrisontellt så blir knapparna stora och är därför väldigt lätta att träffa. Om du skulle missa så fattar mobilen det och rättar till det utan att du behöver tänka över huvud taget. Den stora skärmen har en riktigt bra multi-touch skärm som i princip aldrig fattar fel, vilket kan driva en till vansinne på många andra telefoner.
Lite mer om skärmen, eller egentligen, lite mer om gränsnittet; Iphone har erkänt ett av de mest användarvänliga gränsnitten som finns. Allt är smart placerat och det är lätt att hitta rätt. Även de rörelser du gör för att styra den är alla pedagogiska. Låt mig prata lite om hårdvaran. Iphone 3G S är en stor uppdatering jämfört med föregångaren, även om många hade hoppats på mer. Jag tror att anledningen till att många blev lite besvikna, var att de uppdateringar man gjorde inte var så synliga. De flesta uppdateringarna sitter under skalet. För under det vackra skalet döljer sig en riktig arbetare. Den klarar av det mesta också. Den har nämligen ett dubbelt så stort ram-minne som föregångaren nu med 512 MB. Den har även en processor på 600 Mhz, jämfört med 412 Mhz. Detta gör den redan så snabba telefonen att den många gånger sågs som måttstocken för snabba telefoner ännu snabbare. Många saker går minst dubbelt så snabbt. Nu finns det knappt längre någon som kan utmana den på snabbhet.Vi fortsätter på hårdvaru-sidan. För den som inte tidigare sett en iPhone så finns det en knapp på framsidan, den tar dig alltid till hem-sidan. Den används även för att aktivera "Röststyrning", mer om detta snart. På vänster sida av telefonen så ser vi volymkontroll-knappar och en knapp som tar dig till och från ljudlöst läge. På ovansidan finns ett 3.5 mm hörlursuttag och även en så kallad "sleep, wake-burton" som tar telefonen till viloläge/körläge. På höger sida finns inga knappar. Tittar man på undersidan av telefonen så ser man den klassiska iPod ingången för ström och media. Där finns även högtalaren och mikrofonen som båda två gör riktigt bra ifrån sig.
Nu till en av de mest omtalade sakerna när det gäller iPhone, kameran. Kameran på iPhone 3G var inte den bästa. Det var en två megapixels kamera men inget mer. På iPhone 3G S däremot så får du en tre megpixelskamera med autofokus, med mera. Kameran gör måste jag säga bra ifrån sig trots avsaknaden av en blixt. Speciellt i närbild då bilderna blir riktigt bra, samma när det gäller soliga utomhusmiljöer. Den är dock inte världsbäst i mörker, då bilden lätt blir lite grumlig. Andra funktioner när det gäller kameran är möjligheten att bestämma var i bilden du vill ha fokusen. Detta genom att trycka på skärmen på önskat ställe. Detta kan utnyttjas bra när man har föremål både i framkant och i bakkant av bilden. Lite om röststyrning. En ny sak som kommer med iPhone 3G S är möjligheten att styra mobilen med din röst. Då menar jag inte bara att ringa upp folk utan även att styra din iPod med. Säg bara "Spela låtar av AC/DC" och den kommer att göra just det. Fråga "vilken sång spelas" och den svarar med låttiteln. Vill du ringa någon så säg bara " ring ......".
Till sist lite om den inbyggda GPS:en; Den GPS som är inbyggd i Iphone kallas A-GPS och använder sig delvis av satteliter och delvis av telemaster. På de sättet kan man göra GPS:en lite mindre. På grund av att man använder säg av telemaster så måste man därför betala för kommunikationen. Kommunikationen räknas som internet användning och det är det du betalar för. Men de flesta Iphone-abonemang som finns idag, inkluderar just internet-kommunikation, vilket gör att du inte behöver betala något extra.
Vad som är nytt i Iphone 3G S är dock möjligheten att använda sig av en kompass. Detta kan verka som en ganska onödig grej. Men kan vara bra när man är i GPS-programmet (Google Maps), då du kan bestämma åt vilket håll mobilen pekar åt. Många applikations-tillverkare har även sagt att de är sugna på att använda sig av funktioner i spel m.m.

Hur bra är Iphone 3G S då?
Plus
* Otroligt snygg design på både hård- och mjukvara
* Snabb
* Användarvänlig

Minus
* Ingen blixt till kamera

Summa
En fantastisk mobiltelefon, har du inte en så är det ett måste. Har du redan en Iphone 3G som funkar bra så finns det ingen större anledning att skaffa den. Vänta på nästa version.

Betyg
Design 10
Ljudkvalitet 8
Bildkvalitet 6
Funktioner 9
Användarvänlighet 10
Prisvärde 6

Sammanlagt betyg