4G har de flesta hört talas om nu. Det är en ny teknik som gör det möligt för datorer/mobiler att kunna få en mycket hög nedladdningshastighet, trådlöst. I Sverige har arbetet just startat, och man har pratat om att man ska kunna komma upp i hastigheter väl över 100Mbit/s.
USA som har haft problem i HSDPA-utvecklingen* som vi i Sverige avslutade för flera år sedan har nu kommit fram till 4G. Det är företaget Sprint som utvecklar nätverket, vilket de färdigställde för ca ett år sedan i staden Baltimore, först i världen.
Nu har Sprint gått ut och sagt att de kan lova att man ska utveckla tekniken även i ytterligare 17 städer. 10 stycken av dessa ligger i Texas, så varsågod Bush.
Man kan ändast använda 4G till Internet, vilket betyder att man inte kan ringa på det. Du får helt enkelt lämna detta åt GSM eller 3G.

*HSDPA är för den som inte vet det snabbaste trådlösa nätverk som vi har i Sverige, bortsett från WiFi. Det är den stora telejätten AT&T som har haft stora problem med att få upp sitt HSDPA nätverk. Många Iphone-användare i USA har blivit besvikna på tele-jätten. Detta eftersom telefonen endast kommer med denna leverantör. Nu är trycket större än någonsin på Apple att de ska byta, eller åtmindståne låta fler telejättar vara med i matchen. Många tror att detta kommer hända, i sådant fall till Verizon.
källa: Sprint
Var uppdaterad - var TechNytt