Mozilla Firefox var världens första open-source webbläsare. Efter Firefox kom Chrome som även den är baserad på open-source. Google säger själva att man gjorde webbläsaren för att andra utvecklare skulle kunna ta idéer från den, tanken var att göra webbläsare allmänt bättre,.
Nu när bilder på Firefox:s nya webbläsare har publicerats så kan man tro att Chrome:s mål har gått i uppfyllelse. Läsaren verkar nämligen ytterst lik Google:s. Att Mozilla skulle ha tagit idéer från Chrome är något som de inte vill erkänna.
Även adress-fältet ska nu få en uppdatering, likt Chrome så ska man ta bort "sök-fältet" och istället ha det integrerat i adressfältet, även detta erkänner inte Mozilla att de tagit ifrån Chrome.
Firefox 4.0 planeras att släppas 2010.

Firefox 3.6 planeras även släppas inom kort, i november ska första rc:n komma. (release candidate) I december ska den komma i en skarp version, säger Mozilla.
Beta:n av 3.6:an släpptes för ett litet tag sedan. Man lovade en snabbare läsare, så jag satte den på test.
I "Vilken webbläsare är snabbast" så kom Firefox på en tredje-plats, då med svars tid på 1960 ms. Beta:n visar resultat av arbete från Mozillas sida men jag hade önskat mer. Svarstiden har nu sänkts med cirka 8%, ner till 1804 ms.
Om den blir snabbare när den officiella versionen släpps får vi se.

Var uppdaterad - var TechNytt