Dreamhack som startas imorgon (26:e) och som avslutas till helgen (29:e) kommer att få ett historiskt besök. SVT som tidigare följt Dreamhack i textad version på sin hemsida, ska nu ta rapporteringen till en ny nivå. Till helgen ska man nämligen för första gången i Sveriges historia göra en sändning från ett e-sport evenemang. Tv4Sport har tidigare visat Fifa på sin kanal, men något i denna storleken eller liknande har aldrig gjorts tidigare.
Sändningen kommer att ske från SVT:s hemsida och alltså inte från någon tv kanal. Anledningen ska vara att man inte vet hur stor efterfrågan är. Man säger även att man kommit på idén lite för sent för att ha tid att klämma in en sänding på någon av företagets kanal.
Sändingen kommer inte bara vara historisk med tanke på materialet som sänds. Sändingen kommer nämligen inte använda sig av samma teknik som SVT är vana att använda sig av, den där gästen streamar innehållet från en server. Istället så har man valt att använda sig av en så kallad peer-to-peer (p2p) teknik. Tekniken använder sig av tittarna för att få ut materialet i så hög kvalité till så många som möjligt. Tekniken används vid till exempels en majoritet av fildelningssajter, då nedladdat material laddas upp till andra klienter för att inte den centrala serven ska få arbeta så mycket. För att tekniken ska fungera så måste plug-in program installeras, vilket SVT tror att målgruppen redan är vana vid att göra.
Tävlingarna kommer att involvera WoW, CounterStrike, Quake och Street Fighter IV.
Sändnngen kommer kommenteras av föredetta vinnaren av VM i CounterStrike, Miguel Bonett.
Sändningen börjar klockan 13:45 på fredag på svt.se/dreamhack och slutar på lördag kväll, med uppehåll mellan fredag 23:45 till lördag 15:00.

Var uppdaterad - var TechNytt