Ja, det kanske känns som om 2012 inte är så jätte långt bort? Det tycker i alla fall OLPC som nu börjat ett nytt projekt. Målet med projektet är att skapa en "dator", eller som de gärna kallar det, en OLPC. Den futuristiska datorn, kallad XO-3 ska inte bara se cool ut, den ska även vara cool.
När OLPC presenterade sin nya dator tror jag att de flesta fick sig en liten chock. Att ha de specifikationerna som det är tänkt, låter näst intill absurt. Enligt "företaget" så satsar man på att skaffa fram en dator med en 8Ghz processor, vilket låter så sjukligt mycket att man kan tro att de borde mena 800Mhz. Den ska ha en stor pekkänslig skärm som ska vara väl rymlig för att få plats med två händer på. Allt detta ska hämta ström från induktionsladdning. Som ska få plats under ett skal som ska vara hälften så tjock som en iPhone (ca 5-6mm).
OLPC skapar bara datorer som är billiga och lättanvända. OLPC står för One Laptop Per Child och är tänkt som en ideel förening. Deras första dator kostade $100 (800 kronor) och delades ut till mängder med barn i fattiga länder.
Innan man börjar sälja XO-3:an så planerar man släpp av XO-1,5 i januari och XO-1,75 någon gång i 2011. Någon XO-2 sägs det inte bli.

Var uppdaterad - var TechNytt