Jag har tänkt, efter önskemål från läsare, att göra en jämföring mellan den teknik i världen, som flest håller hårdast i när de väl valt. Operativsystem till datorer kan för många jämföras med en religion. Att gå över till ett nytt operativ kan vara svårt. För andra så kan valet av operativ bara bli förvirrande. Man vet inte riktigt vad man ska välja och varför?
Här är en liten jämföring mellan de två största i sin kategori, Mac och Windows.

Utbud:
För många kan utbudet vara en viktig faktor. Med "utbud" kan dels, utbudet på komponenter(hårdvara) menas, men även utbudet på mjukvara.
Windows är just vad det är, "ett operativ". Microsoft har fokuserat på att skapa en så bra mjukvara som möjligt och låtit hårdvaran tas hand om av andra företag. Detta resulterar i att du får en större valbarhet mellan olika datorer med olika komponenter i. Att skaffa sig en dator för dig som skriver i Word, eller en, för dig som vill spela de spel som kräver högst prestanda, är lätt med Windows. Nu ska vi inte säga att inte Mac heller har dessa valbarheter, för de har de. I Apples Apple Store så kan du få betala mellan 5 500 kronor och 200 000 kronor om du så skulle vilja. Men att hitta datorn med just de komponenter som du vill ha, är kanske inte möjligt. Eftersom Apple valt att ta hand om både hårdvara och mjukvara, så skapar detta ett hinder för dig med krav på, just valbarhet. Hos Apple så kan du t.ex bestämma precis hur mycket minne du vill ha, eller hur stor HDD(hårddisk) du vill ha. Men valet av tillverkare på de olika komponenterna är upp till Apple att bestämma.
Är du den som vill spela hardcore-spel hela dagarna, så är Windows det klara valet. Även om Mac, den senaste tiden, börjat komma ikapp Windows i sitt utbud. Nu finns de flesta populära spelserierna till Mac, därebland, CoD, The Sims, Need for Speed, Microsofts egna Age of Empires, Doom och WoW m.fl. Men faktumet att det finns fler spel och program till Windows går inte att undkomma.
Skulle det vara så att du har ett program som inte kan köras på din Mac så kan man alltid, helt enligt Apples regler, även installera Windows på din Mac, vilket gör att Mac blir den med störst utbud i slutändan.

Säkerhet:
I Macintosh är säkerhet inget problem eftersom operativet använder sig av en sådan kodning, att inte virus och trojaner m.fl. kan komma åt datorn. Detta är dock ett mycket stort problem med Windows. Idag finns det ett flertal miljoner olika virus som antivirusprogram behöver ta hand om. Varje dag så skapas många nya virus, vilket gör att antivirusprogrammen aldrig får vara gamla. Ett antivirusprogram ska för att ha ett bra skydd uppdateras minst några gånger i veckan. Detta gör att du som konsument ofta behöver betala ca 4-500 kronor om året för att få ett fullvärdigt skydd. I längden kan detta bli en stor kostnad.
Visst finns det gratisversioner. Men dessa har ofta långt ifrån samma skydd som en betalversion.

Användarvänlghet:
Macintosh är det operativ som har fokuserat sig mest på användarvänlighet genom hela historien. Efter att Steve Jobs (grundare av Apple) skapade sin första dator, så skakades dator-marknaden om. Man insåg nu var viktigt det var med design. I Macintosh så fokuserade man mycket på utseende och användarvänlighet. Men gapet mellan Apples Macintosh och Microsofts Windows, när det gäller användarvänlighet, har minskat mycket sen dess.
Efter Windows Vista tyckte många att Microsoft, nu faktiskt, började komma nära Mac i grenen användarvänlighet. Med Windows 7 så kan användarvänligheten tyckas vara i klass med Mac.
CNET (en av världens störst tekniksidor) gjorde ett test, och ja, Mac är snabbare Windows. Även om Windows presterar något bättre i avancerade spel.

Pris:
Windows 7 kan köpas i ett flertal olika utgåvor, i ett flertal olika affärer. Den billigaste versionen av Windows 7 kostar idag ca 1 100 kronor (Home Premium). Men då måste du vara ägare av en äldre version av Windows. Om du inte har någon tidigare version av Windows så kommer det att kosta 7-900 kronor mer (Home Premium).
Mac har bara sitt nyaste operativ i uppgraderingsversion. Vilket inte är så konstigt eftersom alla Mac-datorer har någon version av OS X, redan installerad. Mac OS X Snow Leopard kostar idag 319 kronor, och 529 kronor för fem datorer.

Sammanfattning:
De båda operativen är förståss mycket bra. Mac har dock "the edge" när det gäller säkerhet och användarvänlighet. Jag rekommenderar Mac för dig som vill ha det enkelt för sig och som inte vill att sin dator ska krångla.
Men för dig som vill ha en dator som ska fylla just det behov du behöver, specifikt för dig som vill ha en dator med de absolut bästa specifikationerna, utan att behöva oroa dig för att du blir "rånad" på köpet, så är Windows ett klart val!
Vad du väljer är dock helt upp till dig! Jag hoppas att detta har hjälpt dig att välja just rätt!

Har du önskemål på fler guider eller jämförelser? Skicka ett mail till mig; joel.a.oscarsson@gmail.com

Var uppdaterad - var TechNytt