Sony Vaio P har varit världens minsta UMPC förut. Men nu har Fujitsu presenterat en ny läckerbit som slår Sonys i just den genren.

Datorn, som den chockande nog är, ska inte bara vara mycket liten. Datorn är även världens första UMPC med multitouch som kör Windows 7, vilket du avnjuter genom en 5,6" stor skärm.
Datorns lagringsutrymme är så klart en SSD som ligger på 62GB, där operativet körs ifrån. Processorn är en Intel Atom på 1,6 Mhz. Skulle du vilja surfa så kommer ett inbyggt HSDPA modem finnas tillhands. Men nu kommer den specifikationen som är allra mest problematisk...batteriet. När maskinen är så liten så blir det svårt att få plats med ett ordentligt batteri. Även om datorn körs på "eco-mode" så ska den bara klara 3 timmar.
Enligt säkra källor så ska datorn även lanseras utan inbyggt modem. Denna versionen kan tänkas lanseras någon gång i början av nästa år. Något om priset har jag inte hört talas om ännu.
Den så kallade Fujitsu LifeBook UH900 verkar lovande och kan kanske slå stort, om den kommer till Sverige vet jag inte än.

UMPC:
Är en förkortning för Ultra Mobile PC. Med andra ord så är en UMPC en extra liten dator, liknande en smartphone, men som fortfarande kör ett PC-operativ. Microsoft har lagt en standard på hur en UMPC ska se ut. Datorn måste till exempel ha en 4"-7" stor tryckkänslig skärm, minst 30GB stor lagringsutrymme, ha Wi-Fi, bluetooth och USB-ingång.

Var uppdaterad - var TechNytt