Världens största mobiltelefon-tillverkare, Nokia, har som mål att öka sin försäljning under år 2010 med 10 % jämfört med föregående år. Man tror att världen nu återhämtar sig från finanskrisen, och att folk kommer att börja shoppa mer nästa år.

Men den senaste tiden har inte varit lätt för Nokia. Under slutet av 2008 tappade man ca 20 % av försäljningen, jämfört med samma period året innan. Även om man har ca 40% av marknaden, så är man ändå inte nöjda med sin försäljning av mer avancerade telefoner. Landet där dessa sorters telefoner säljer mest, USA, så har man knappt kommit in i marknaden över huvudtaget. Man tror att anledningen är att de flesta telefoner säljs med kontrakt, som till exempel iPhone som i USA kostar ca $99 (SEK800), då med två årskontrakt. Vill du köpa en avancerad Nokiatelefon i USA, så tvingas du vid de flesta modeller att köpa den utan kontrakt, då för ca $500 (SEK 4000).

Något som Nokia hoppas på, kommer att öka deras försäljning ännu mer, är deras täta med Symbian. Operativet till handenheter, som inte är särskilt populärt hos många, kan kanske bli något igen?
Efter att Samsung sagt att man tänker sluta använda operativet så trodde många att Symbian sjöng på sista versen. Men nu har Nokia väckt nya hopp om ett bättre operativ.
Symbian ska nu få ett helt nytt gränssnitt som ska förbättra användandet anmärkningsvärt. Nokias VD Olli-Pekka Kallasvuo kallar den nya version "magisk".
Tillsammans med ny hårdvara så ska operativet kunna köra ett gränssnitt på hela 60 fps (bilder per sekund), istället för 15 fps, vilket gör användandet mycket "mjukare". Det ska även enligt Nokia vara upp till 3 gånger snabbare, med en förbättrad webbläsare. Att komma åt applikationer ska också bli lättare. Att komma åt videor ska nu bara ta två klick, istället för åtta.
Det nya Symbian ska komma någon gång i mitten av 2010 och en ännu skarpare version i slutet av 2010.

Var uppdaterad - var TechNytt