Robotar som tvättar dina golv har funnits länge. Robotarna åker runt på golvet och vänder inte för än de träffar på motstånd. Genom att göra detta ett bra tag, så har roboten tillslut tagit tag i alla områden av golvet och jobbet är färdigt. Men nu vill företaget Evolution Robotics ändra på denna, enligt dem, dumma teknik. Detta genom en ny teknik som kallas för NorthStar navigation technology. Tekniken använder sig av en liten låda, ca 10x10x10cm stor. Denna placeras på ett bord eller en hylla som bör vara en bra bit över marken. Lådan skickar ut IR-strålar som sedan analyseras och en virituell bild av rummet skapas. Lådans medhjälpare, kallad Mint(bild), gör sedan det stora jobbet. Utefter den uppritade mallen av rummet, så åker roboten med ett mopptyg på, runt i rummet och städar. Mopptyget kan vara tort eller blött. Skulle tyget vara blött så kommer roboten att göra en mer "gnuggande rörelse".
Evolution Robotics säger att man genom den nya tekniken förbättrar effektiviteten. De säger att det tar ca fem gånger längre tid att städa ett rum med de äldre teknikerna. På grund av att Mint har en kortare städningstid än de andra konkurrenter så sägs det också att man därför kommer att kunna förvänta sig en längre livslängd på produkten.
När det gäller pris, så säger man att produkten kommer att landa kring $250 (2-2500 kronor), när den släpps någon senare detta året (antagligen till våren), jämfört med den populära iRobot Scooba 385, som använder sig av den gamla tekniken, som idag kostar 4300 kronor.
Storleken på Mint sägs vara ca 25cm bred och ska lätt kunna komma under möbler, för att städa även där.

Var uppdaterad - var TechNytt