Tablets har börjat ploppa fram från de flesta företag det senaste. Under CES har vi fått se ett flertal och snart kanske Apple släpper sin alldeles egna. Men hur kommer standarden för en tablet se ut, när de väl slår igenom och från vilka företag?

Just nu så är bara tablets i utvecklingsfasen och någon riktigt bra tablet som är särskilt lätt att komma åt/köpa har vi inte sett än.
För ungefär en månad sedan så presenterades The Joo Joo. The Joo Joo är en 12,1" stor internet-tablet som inte kan göra så mycket mer än just, surfa. Uppkopplingen sker via Wi-Fi. Även om skaparna Fusion Garage får credits för att vara ett av de första företagen i världen som faktiskt erbjuder en tablet som är möjlig att köpa, så är The Joo Joo långt ifrån vad som kommer att vara standard. Att bara kunna surfa, kommer inte att vara aktuellt i ett kommande tablet-krig. Att även bara stödja uppkoppling via Wi-Fi, är även det helt oacceptabelt.
Två veckor efter presentationen av The Joo Joo så läckte bilder ut av något som skulle kunna vara framtidens tablet. En presentation av den skulle kanske komma att ske någon gång i januari, skrev jag i inlägget, i slutet av december. En visning av företaget Notin Ink:s tablet Adam skulle kanske komma att finnas på CES. Men så blev inte fallet. Man satte upp sin egna lilla presentation utanför CES´verksamhet.
Om man tar en titt på Adam:s specifikationer och utseende så ser man att detta kan bli något som faktiskt kan sätta en standrad för framtiden.
Frågan som många frågar sig när de tänker på tablets är ofta; hur stora kan de vara innan de blir för stora för att man inte ska orka gå runt med dem? Svaret är enligt mig, att en tablet helt enkelt inte är för alla. Ska du ha en tablet, så ska du ha plats att ta med den. Enligt mig så är nog 10-12"(10"= storleken av ett A5-papper) något av smärtgränsen för hur stor en tablet kan vara innan den blir job0big.
En annan het produkt som kanske kan bli något stort en dag, är Lenovos nya produkt som de kallar för IdeaPad U1 (bild). Tanken med laptopen är att alla ska kunna köpa den och njuta av den. Alla kanske inte kan njuta fullt ut av en tablet. Men för de som kan, så kan man ta loss skärmen från datorn, och vipps, så har du en tablet. När du tar loss skärmen från resten av datorn så ändras även operativet från Windows 7 till ett Linux baserat sådant. Här ifrån kan du surfa, titta på foton och videor, allt med hjälp av multi-touch skärmen. Uppkoppling sker genom Wi-Fi eller 3G och ingen kontakt med huvudenheten krävs, då skärmen (tableten) har eget minne och en egen processor. Kostnaden för IdeaPad, kommer att ligga på runt 10 000 kronor. Jämfört med Adam som antagligen kommer att kosta ca 4000 kronor.
Vi ska inte heller glömma att Microsoft också snart kommer med en tablet. Det är HP som är hårdvarutillverkaren
Sammanfattning:
När tablet-kriget verkligen drar igång på riktigt vet jag inte, men min gissning är att de flesta företagen verkligen kommer att satsa mycket på marknaden till sommaren. Kanske får vi se ett 2011 där den största trenden är att ha en tablet?
Vill du läsa mer om de individuella produkterna i artikeln? Klicka på namnen!

Uppdatering:
Lenovo släpper en telefon för i Kina. Ta en titt på bilden!

Var uppdaterad var TechNytt