TV har lääänge varit ett självklart val för många. Och kommer nog vara det i framtiden också. Men om vårt TV-tittande verkligen kommer ifrån samma källa som det gör idag vet vi inte. Kanske blir det iptv som får ta över?

IPTV har börjat att ta över mer och mer hemma i TV-sofforna, speciellt i USA, där nya tjänster har ploppat upp så som Netflix och Boxee.
Men exakt vad är IPTV då? Jo, kriterierna är ganska enkla. Det enda som krävs är en video som hämtas från internet. I Sverige har vi redan ett antal tjänster som faktiskt kvalificeras som IPTV, därebland de stora TV-producenternas webb-baserade innehåll, så som SVT Play och TV4 Anytime. Även Youtube kan sägas vara en sorts IPTV.
I USA har man kommit långt när det gäller IPTV. Tjänsten Netflix startade, likt den svenska tjänsten Lovefilm, genom att hyra ut filmer genom brevlådan. Man beställer en hyrfilm över internet och får den senare genom posten, som man senare kan skicka tillbaka den med, när man sett färdigt på filmen. Men man ville inte stanna där. Netflix finns nu som en internet-baserad streaming tjänsten, med pay-per-view system. Tjänsten kan liknas mycket vid den svenska tjänsten Voddler, som just nu är inne i beta-version. Men även Apples Apple TV som kopplas in till TV:n och som sedan strömmar video från iTunes. Där man kan köpa filmer och TV-serier, men även se på någon av de 175 000 gratis podcastarna.
Den hetaste tjänsten som nyligen släpptes i beta-testning och som kommer som en skarp version till sommaren är D-links Boxee. Boxee finns både till Windows, Mac och Linux. Men ska nu även komma i en liten låda (bild) för din TV. Boxee samlar allt gratis material från internet och lägger allt i ett urläckert gränssnitt. Hos Boxee kan man hitta de flesta serier som har visats/visas i USA. Lägg dock märke till att man inte kan använda tjänsterna utanför USA (inte i Sverige). Vill du känna lite på gränssnittet, klicka här!
Även program som kan byggas in i TV-apparater planeras. Dessa kan t.ex. likna Boxee men är istället installerade på TV:n. Samsung och ett flertal andra producenter har redan stöd för, så kallade, widgets, men någon Boxee/Netflix liknande produkt har inte släppts ännu.
Jag tror att IPTV:n kommer att slå igenom stort om två-tre år, kanske tidigare. Lusten att välja fritt mellan ett stort utbud är nog mycket lockande för många. Denna lust gjorde/gör att många valde/väljer att fildela. Men kanske kan lusten göra att iptv:n nu får sig en chans. I Sverige har vi tyvärr ingen Boxee liknande version, kanske kan Boxee inspirera någon svensk tillverkare? Med Voddler kommande så tror jag att en revolution i TV-soffan snart är här, trots att vi inte har Boxee eller Netflix i Sverige.

Uppdatering:
Sony presenterade nyligen att man kommer att släppa en egen pay-per-view tjänst under februari 2010. Programmet som får namnet Qriosity kommer att komma ihop med Sonys TV-apparater. Kanske vi får se tjänsten till PlayStation om ett tag? (11 jan)

Var uppdaterad - var TechNytt