Jag vet inte om du någonsin har hört talas om det, men sedan 2006 så har ett av de hetaste materialen i vetenskapsvärlden, men även i teknikvärlden, varit grafen.

Namnet grafen, uttalas med betoning på e:et.
Grafen kommer från grafit, med andra ord blyerts. Genom att "skala" bort lager av grafit så att man bara har ett lager med kolatomer kvar, så kan man skapa grafen. Grafen är alltså en atom tjock (se bild). Med andra ord så är materialet ett av de få material som är näst intill två-dimensionellt.
Frågan är då; vad som är så underbart bra med grafen?
Jo, grafen har faktiskt ett flertal mycket bra egenskaper som gör det unikt.
Grafen är inte bara mycket starkt, då det är ca 200 gånger starkare än vanligt stål, utan är även genomskinligt och, vad jag är mest intresserad av, klarar av mycket höga elektronhastigheter, i mycket små ledningar.
Grafen har ökat i popularitet mycket de senaste åren i vetenskapsvärlden, men har nu även börjat få ett allvarligt intresse från teknikföretag. Då grafen klarar av mycket höga elektronhastigheter i mycket små ledningar, så kan man nu skapa allt mindre och snabbare teknik.
IBM som i början av denna månaden påpekade att de nu lyckats skapa världens snabbaste transistor (bild), är en av de som jobbar mest med det nya materialet. Man säger att man med grafen klarat av att skapa transistorer som har 250% högre hastigheter än de absolut bästa av dagens transistorer. Med det nya materialet så tros det att man skulle kunna göra processorer på väl över 500GHz, vilket är mer än 1 200% snabbare än dagens monster-processorer.
En sista egenskap hos grafen är dess möjlighet till att böjas, vilket skulle kunna betyda att man, i mindre utsträckning, ska kunna skapa böjbar teknik.
Grafen är absolut ett av de mest lovande materialen och dess potential är olidligt stor. Tänk dig genomskinliga, supersnabba dator som samtidigt är delvis böjbara. Ja, möjligheterna är många med grafen. Men allt har en nackdel..
Anledningen till att man inte använder materialet överallt, trots att man vetat om dess existens och potential i många år, är att det är mycket svårt att framställa. Genom att produktionen av grafen är mycket komplicerad, så blir materialet extremt dyrt. Skulle du skulle vilja köpa en bit grafen som är lika lång som diametern av ett hårstrå, så behöver du betala lite mindre än $10 000 (72 500 kronor). Dessa ekonomiska problem måste lösas för att vi ska få se materialet i produkter, i stor utsträckning, de närmaste 10 åren.
Hur som helst så är grafen framtidens material och jag är mycket intresserad av utvecklingen kring det och jag hoppas att du tycker samma sak!
Fråga? Du kan alltid skicka ett mail eller bara lägga en kommentar nedan!

Var uppdaterad - var TechNytt