Microsofts nyaste version av sitt mycket omtalade och ofta kritiserade operativ, ska nu få sig en riktig vändning. Då menar jag en riktig!

Den nya versionen som ska bli kallad Windows Phone 7 Series har ett helt nytt gränssnitt och liknar knappt Microsoft Mobile över huvudtaget. Man har istället spunnit vidare på den design vi har sett hos Zune HD. Med stora "ikoniska" texter som gör användandet lätt, men även är riktigt snyggt!
Med det nya operativet så ändrar Microsoft inte bara på mjukvaran, utan man ska också sätta en standard för hårdvaran. Alla telefoner som kör operativet måste nämligen, likt Android, ha ett visst antal fysiska knappar på framsidan. I detta fallet så måste det finnas en bakåt-, en start- och en sökknapp. Men alla telefoner måste även ha högupplösta skärmar.
Hur fungerar gränssnittet?
Telefonen är byggd på så kallade tiles (plattor (kakelplattor), som alla kan vara genvägar till olika personer eller program. Programmen i operativet kallas för hubs och är helt vanliga applikationer. Tillsammans med operativet så ska man skeppa minst 5 hubs (vilka är de jag hört om hittills). Om vi börjar med Personer (People).
I Personer så ska du kunna skicka meddelanden till folk, men även se alla dina vänners senaste Facebook-status.
Som en medföljande hub ska också Foto (Pictures) komma. I Foto kan man titta på bilder, lägga upp dem till Facebook, men även titta på bilder från Facebook.
Nästa hub är Office-hub:en. I denna kan du redigera och titta på Office-dokument från OneNote och SharePoint, vet inte riktigt om det är några fler program ännu? Uppdatering kommer angående det!
Likt iPhone har iPod så har Windows Phone 7 Series en Zune-spelare inbyggd. Med musik, radio, video och en affär. Zune är även den en egen hub.
Den sista hub:en vi fick veta om i Microsofts key-note, var Spel (Games). I denna applikation kommer vi att få se Xbox Live.....men inget mer? Vi fick nämligen inte se något mer på Microsofts konferense.
Att det kommer spel till operativet kan jag inte tänka mig annat, men hittills har de inte visat upp något sådant.
Microsoft säger att man inte tänker sluta att arbeta med 6.5, då Windows Phone 7 Series är en ny generation av operativ.

Mer info om Windows Phone 7 Series kommer snart!

Uppdatering:
LG, SE, HTC, HP, Dell, Samsung, Qualcomm, Garmin-Asus och Toshiba är intresserade av operativet hittills. (15 feb 16:10)
Windows Phone 7 Series släpps till jul 2010 (15 feb 16:17)
Ja, det kommer att komma spel med multiplayer funktioner (15 feb 19:10)
MSDN har gjort en noggran genomgång av operativet, se video! (15 feb 19:15)

(Bildern visar bilder av operativet, men telefonerna är bara prototyper)

Var uppdaterad - var TechNytt