Om framtidens hårddiskar ska bli mycket större, så krävs det ju förstås nya tekniker, då dagens hårddiskar inte klarar av så mycket mer än 2TB med lagringsutrymme. De nya teknikerna har vi även sett komma, se inlägg.

De nya teknikerna som har börjat dyka upp är baserade på att man har större block med information och kan därmed ha mer lagringsutrymme lagrat. Men de nya teknikerna har sina nackdelar. För jag vet! Att åtminstone ett antal av mina läsare använder fortfarande XP. För er som fortfarande sitter kvar vid detta härliga operativ, tros inte klara sig så värst mycket längre. Jag har tidigare nämnt att XP:s definitiva dödsdag kommer vara någon gång under 2014, men kanske blir det så att framtidens hårddiskar tar död på operativet innan detta?
XP är nämligen högst okompatibelt med de nya teknikerna i hårddiskarna. Western Digital som är ett av de ledande företagen i branschen, har mjukvara som ska lösa problemet hyfsat. Men problemet är inte helt löst ännu. Kombinationen mellan de nya hårddiskarna och det gamla operativet, ska nämligen göra att hårddisken tappar 10% av sin läsarhastighet. Vilket skulle märkas mycket, speciellt då många börjat gå över till Flash-baserade minnen, eller så kallade SSDs.
Frågan är då om man verkligen behöver göra om tekniken i hårddiskarna? Svaret är ett rungande ja! SSDs som har börjat att bli allt billigare utmanar den gamla traditionella tekniken när det gäller hastighet. Fler framsteg krävs för att hårddisken ska klara sig! Några stora framsteg på hårddiskfronten har vi inte sett på 30 år och kanske är döden för XP, överlevnaden för hårddisken?

Var uppdaterad - var TechNytt