Kommunist-riket Kina har en stark kontroll på vad internet används till av medborgarna i landet. Uppgifter säger att det kan finnas upp till en miljon anställda, som arbetar med att kontrollera data som skickas till och från landet. På grund av landets hårda restriktioner så har till och med sökresultat på sökmotorn Google, censurerats och epost-tjänsten Gmail har infilltrerats.
Censureringen av Googles sökresultat har sedan länge accepterats av sökjätten, men efter ett intrång, av vad man misstänker kan vara gjorda av kinesiskt anställda personer på Gmail, så vägrar man nu att gå med på några fler krav från den kinesiska regeringen.
Gmail har sedan tidigare varit stängt för kinesiska användaren, men fredsaktivister ska ha, genom anonyma proxy-servrar, kommit åt tjänsten från landet. Någon har sedan infiltrerat aktiviternas konton, vilket fick bägaren att rinna över.
All censurering av Google.cn kommer nu att upphöra säger Google, även om detta kommer att resultera i att man ska behöva stänga ner tjänsten.
I ett blogginlägg som publicerades under natten svensk tid så säger man också att man kommer att påbörja förhandlingar med de kinesiska myndigheterna om en möjlig lösning.


Var uppdaterad - var TechNytt