Redan i mitten av december så kunde jag avslöja att Google kanske kommer att släppa en egen-producerad telefon. Nu kan jag säga att detta kommer att hända! Googles egna telefon, Nexus One, som läckte ut på Internet genom ett antal Google-anställda har nu hittat ut till ett flertal andra personer i USA.

Nexus One har några riktigt härliga specifikationer som snart kanske kan bli standard, med tanke på att det inte är första gången vi ser dem? Det är den mycket omtyckta processorn Snapdragon som även kan hittas i den nu Sverige-släppta HTC HD2, som gör telefonen till ett "monster". Processorn har arbetskapacitet på hela 1Ghz. Processorn arbetar ihop med ett RAM-minne på hela 512MB likt iPhone 3G S. Operativet är förstås Android, men inte vilken version som helst, nämligen Android 2.1, vilket ännu inte är släppt på någon telefon varken i USA eller Sverige ännu. Med telefonen ska ett 4GB stort microSD-kort följa (med möjlighet att att använda sig av ett microSD på hela 32GB). Någon större Flash-disk i telefonen kommer alltså inte!
Nexus One kommer att ha 5 Mpixels kamera med LED-blixt.
Telefonen ska ha en "rullkula" under skärmen, för navigering. Kulan är likadan som den som du kan hitta på till exempel HTC Hero, om du hållit i en sådan förstås. Under skärmen kan man även hitta fyra stycken "genvägsknappar". Dessa tar dig till önskad destination som t.ex. hemskärmen.
Skärmen på Nexus One är en kapacitiv tryckkänslig skärm på 3,7" (jämfört med HTC HD2:ans 4,3"). Just nu verkar det inte som om skärmen har multi-touch, vilket känns som en liten besvikelse, men jag hoppas att jag har fel.
Det verkar som om det är HTC som är producenten, även om jag inte vet säkert att detta stämmer.
Nexus One verkar riktigt bra! Google har gjort ett bra arbete och vi kan nog förvänta oss ett produktsläpp någon gång de närmsta månaderna, kanske redan denna månaden? Även om den antagligen inte kommer att komma till Sverige, så hoppas jag och tror att vi kommer att få se uppföljaren här hemma också!
Telefonen är ännu inte officiell, men förväntas att presenteras av Google inom kort.

För fler bilder, klicka här!

Var uppdaterad - var TechNytt