Användning av kassetter för att lagra data har använts av många personer men inte minst företag för ett bra tag nu. Men när hårddiskar och SSDs kom så blev kassetterna lite av bortglömda. Men nu vill IBM i sammarbete med Fujifilm ändra på detta.

Man har nu skapat en kassett-baserad "hårddisk" som kan klara av att lagra hela 35TB med minne och ändå ta lika mycket uttrymme som en vanlig hårddisk. Man säger också att man med tekniken kunnat göra kassetten väldigt miljövänlig. Den nya kassett-baserade hårddisken drar 200ggr mindre ström, jämfört med den vanliga hårddisken.
Men hårddisken är inte till för vem som helst. IBM säger att den är designad för att passa stora lager och företag där behovet av hastighet är begränsat. Att använda den i en vanlig PC är tyvärr inget alternativ.
Något pris för den världsrekords-stora kassetten är ännu inte satt, men man säger att det kommer bli mycket billigare än det tidigare varit att lagra lika mycket utrymme med hjälp av vanlig hårddisk.
Man säger även att detta "nya" systemet kommer att vara bra mycket säkrare. Detta eftersom; om en vanlig hårddisk skulle krascha så skulle all data vara borta, medan man med kassetten bara kan ta ut det magnetiska bandet i kassetten och sätta den i en ny spelare. Datan på kassetterna kan i princip inte förstöras genom en krasch.

Var uppdaterad - var TechNytt