Jag tänkte räta ut några frågetecken när det gäller USB 3.0.
Tekniken var i utvecklingsstadiet ett bra tag. Vilket gjorde att en del saker angående tekniken kan ha tagits för givet, eller sagts, som inte riktigt är sant. Jag har berättat lite om tekniken förut, men jag tänkte förtydliga ännu lite mer.
USB 3.0 eller som det också är kallat, Super Speed (som jag kommer att använda i artikeln), som är skapad av framförallt Intel, Compaq, Microsoft, Apple, Sony och IBM, är den nyaste standarden av USB-standardena och är tänkt att ta över från den store USB 2.0.
Under tester, nyligen gjorda på en av Fujitsus första datorer med USB 3.0, som visas under CES, så ska tekniken medföra en överföringshastighet på dryga 200MB/s, om du för över från en SSD. När man testade med Buffalos USB 3.0 HDD, så klarade tekniken av 135MB/s.
Men Super Speed är inte riktigt helt ensamma på marknaden. Light Peak som är skapat av Apple och Intel kan klara av hela 10GB/s och man satsar på att få fram en extremt snabb kabel de närmaste åren, som ska klara av hela 100GB/s. Värt att lägga märke till är att dessa hastigheter bara är teoretiska. Super Speed har en teoretisk överföringshastighet på 5GB/s. Light Peak är tänkt att släppas någon gång till våren-sommaren detta året. Medan Super Speed redan är släppt för kommersiellt bruk.

En annan stor skillnad mellan de båda är att Light Peak använder sig av optiska kablar till skillnad från USB. Light Peaks teknik tar även mindre plats än USB 3.0.
Super Speed är, som man kanske inte kan tro när man ser formen på kontakten, faktsikt bakkompatibelt till USB 2.0. Eftersom Super Speed använder sig av flera ledare (en 2.0) för att klara av en högre hastighet, så är dock inte omkopplarna så billiga och simpla som omkopplarna hos de gamla teknikerna.
Hoppas att de hjälpte!
Har du frågor eller önskemål kan du alltid skicka ett mail till mig på joel.a.oscarsson@gmail.com.

Var uppdaterad - var TechNytt