Att välja rätt MP3-spelare kan vara svårt. Här är en kort guide som kan hjälpa dig i valet!

  • Det första du behöver tänka på är; vad behöver jag den till? Det är nämligen stor skillnad på en MP3-spelare som du har när du är ute och joggar, jämfört med en som du har till mer underhållningsliknande aktiviteter. Många av dagens MP3-spelare kan ju göra mer än bara ljud. Video är ofta en självklarhet, men ännu fler egenskaper börjar byggas in. Vad vill du ha din MP3-spelare till?
  • En annan viktig faktor är ju förstås priset. Frågan är om du behöver lägga ut så värst mycket pengar på en spelare, om det enda du vill att den ska kunna göra, är att ligga i din ficka och spela musik. Eller är du kanske beredd att lägga ut lite extra, för att kunna få lite extra underhållning? Hur mycket är du beredd att betala?
  • Vad du har svarat på de två ovanstående frågorna spelar in en del i denna frågan. Hur mycket minne vill du ha? Om du vill ha en MP3-spelare med endast musik, så brukar jag säga att 8GB minne räcker gott och väl. Du kanske inte får plats med all din musik, men du behöver trots det inte byta låtar så ofta. Om du istället vill titta mycket på video och dylikt, så kan det vara bra att satsa på ett ännu lite större minne, kanske upp mot 32GB eller större? Tänk också på att om du vill ha en spelare med mycket minne, så kanske det är bäst att köpa en hårddiskbaserad spelare, då en spelare som är hårddiskbaserad har ett mycket lägre pris per GB.
  • En av de sista faktorerna vid ditt val av spelare är, vad en del tycker är det viktigaste, medan andra tycker att det inte har någon betydelse alls; vad vill du ha för skärm? Skärmen på en MP3-spelare kan ha stor betydelse. Speciellt om du är den som vill få ut lite extra ur spelaren. Att titta på video på en 1" skärm är inte det roligaste. Jag brukar säga att skärmen bör vara minst 3" stor, för att man ska kunna få en hyffsad upplevelse över huvud taget. Medan om du är den som bara har spelaren på gympasset kanske inte behöver någon skärm över huvudtaget?
Så vad ska jag välja?
Om du vill få ut lite extra så är det självklara valet en iPod Touch. Glöm inte av att tänka på hur stort minne du vill ha! En iPod Touch kostar idag, för 8, 16 och 32GB ca 2-, 3- respektive 4 000 kronor. Fördelen med en iPod Touch är främst, den högkvalitativa skärmen, den stor applikationsaffären och det härliga operativet.
Om du är en person som inte har lust att lägga ut så mycket pengar på en MP3-spelare och bara vill ha den till att spela just MP3-låtar, så rekommenderar jag SanDisk:s Sansa Clip+ som kommer i 2-8GB för 600 kronor för 8GB:s modellen. Spelaren är liten och har en simpel skärm, med bra kontroller.
Om man jämför Sansa Clip+ med dess största konkurrent, iPod Shuffel, som är något mindre, så märker man Sansa Clip:s prisvärde, då Shuffel inte har någon skärm, bara kommer upp i 4GB som störst och då kostar dryga 750 kronor.
Om du vill ha en lite större och mer kraftfull spelare, som är hårddiskbaserad så rekommenderar jag iPod Classic som kommer i 160GB för 2 500 kronor.
För dig som inte riktigt kan bestämma dig om på vilket sätt du kommer att använda dig av din spelare, så finns det några riktigt bra spelare i mellankategorin, när det gäller minne, pris och egenskapsrikedom. I den kategorin hittar vi bland annat iPod Nano som finns i 8 och 16GB versioner, för 1 400 respektive 1 700 kronor. Men även Sony Walkmans NWZ-A845 som kommer i 16GB för 2 200 kronor.

Har du några frågor, eller förslag på fler guider? Skicka ett meddelande till joel.a.oscarsson@gmail.com, eller lägg en kommentar nedan!

Var uppdaterad - var TechNytt