Att OLED är framtidens teknik, kan nog de flesta hålla med mig om.

Tekniken som gör det möjligt att skapa skärmar med extrema funktioner är snart här! OLED-tekniken har vi sett i produkter ett bra tag, i till exempel Creatives Zen V Plus släpptes 2006, vi har också sett ett flertal prototyper, men även riktiga, TV-skärmar som är byggda på tekniken. Även om dessa inte har varit så värst stora (ca 15"). Snart kanske tekniken kommer in på marknaden ordentligt?
Enligt Samsung så ska man satsa stort på tekniken de kommande åren. Man säger att man har som mål att vara ledande i branschen, när det gäller produktion av OLED-skärmar, främst så kallade AMOLED-skärmar. OLED-skärmar (AMOLED inkluderat) kan förutom att vara ytterst tunna också vara böjbara och/eller genomskinliga, vilket kan utnyttjas på endel nya arbetsområden. Varför inte i fönstret till exempel?
Som exempel på Samsungs framfart mot alltmer AMOLED-baserade produkter, kan jag ta Samsungs fräshaste nyhet, kallad IceTouch. IceTouch (bild) som är en MP3-spelare har en två tum stor pekkänslig skärm, som är baserad på tekniken. Med andra ord kan man se genom den, men även se skärmen från baksidan. IceTouch presenterades under CES.
En annan produkt som presenterades på mässan är Samsungs prototyp av tekniken, i en laptop, klicka här för bild!
Samsungs produkter är inte långt borta heller. Källor säger att laptopen ska komma de närmaste 12 månaderna och att IceTouch ska komma någongång innan hösten. Om produkterna kommer till Sverige i första taget är svårt att säga, men jag hoppas.

Vad är OLED-teknik och vad är bra med det?
OLED står för organic light-emmiting diode och är en skärmteknik som är baserad på organiska ämnen. På grund av de sköra organiska "råvarorna" så hade man i början, i utvecklingsstadiet, problem med att livslängden på skärmarna var allt för kort. Då kunde en skärm vara "slut" efter bara några sekunder. Detta problem är dock löst nu.
Fördelarna med OLED-tekniken är främst, de ytterst höga kontrast ratio-tal man kan få fram, med andra ord, hur mörk skärmen kan bli på mörka ställen och hur ljus skärmen kan bli på ljus ställen.
Tekniken ger även en mycket vacker färg. Tillsammans med det höga ratio-talen så ska tekniken göra bilden betydligt mycket bättre.
OLED-tekniken kräver ingen bakgrundsbelysning, vilket andra tekniker kräver. Vilket gör att man kan böja på skärmarna, mycket tunna, men även mycket energisnåla.
OLED har heller ingen begränsad betraktningsvinkel, utan man kan utnyttja alla 180 graderna.
OLED-tekniken förväntas slå stort i framtiden då den har potential till att vara mycket liten, billig och bra!

Uppdatering:
Google lär os om OLED på Nexus One, klicka här! (7 feb)

Var uppdaterad - var TechNytt