För någon dag sedan så berättade Google att de hade blivit hackade. Men vad var det som hände?

I mitten av december blev Google attackerade. Attackerna var riktade mot Googles servrar och inte mot några Google-konton. Eftersom inte Google själva har sagt vad hackarna hämtade från serven så kan vi inte veta, men gissningar är att man stal program-koder. Samtidigt som attackerna mot Googles egna information, så blev två kinesiska människorätts-aktivisters Gmail konton hackade. Google säger att hackarna inte kunde komma åt några meddelande eller liknande, utan kunde bara komma åt konto-uppgifter så som; när de skapades och/eller deras ip-adress. Senare under månaden så blev flera hemdatorer (alltså privatpersoner) hackade, alla hade ett Gmail-konto. Alla konton som blev attackerade hade användare som var intresserade av människorätt.
Men hur lyckades hackarna?
Svaret kommer från Microsoft. Microsoft sa nämligen nyligen att man hittat ett nytt säkerhetshål i Internet Explorer (IE). Man säger att man så snart som möjligt ska skicka ut en patch-fil för att lösa problemet. Alla versioner av IE är berörda. Men människorätts aktivisterna använde sig alla av IE6.
Vilka är hackarna?
Google har aldrig själva sagt att det faktiskt var den kinesiska staten som är ansvarig för attackerna, men man har sagt att de kommer ifrån Kina och att man nu är arga på kinas regering - vilket kan härstamma ifrån att de faktiskt är deras fel.
Även ett flertal företag blev attackerade av liknande hackare. På den listan hittar vi Adobe, Symantec, Yahoo, Nortrop Grumman (har sammarbete med den amerikanska regeringen) m.fl. Man säger att ca 34 företag har blivit attackerade. De nyligen nämnda företagen har blivit hackade av liknande personer som i Googles fall och viktig "företags information" (viktiga hemligheter) har blivit stulna. Även ett företag kallat LA-GHP blev attackerat. De säger att hackarna snodde viktig information för att kunna skapa en bättre filtreringsteknik på internet. (likt den som användes på Google (google.cn) för ett tag sedan, eller den som den kinesiska regeringen, tros skapar, för att kunna bestämma vad medborgarna får göra med internet).
Frågor? Lägg en kommentar nedan!
Credits: Cnet News
Var uppdaterad - var TechNytt