I januari skrev jag om Eye-Fi som kunde, med ett väldigt litet krav på utrymme, hantera Wi-Fi. Det kortet kunde ta emot 802.11-signaler, men enligt företaget Telefonica så kommer framtiden att bli mycket coolare än så.

Telefonica har nämligen lyckats skapa ett SIM-kort, eller för att vara mer precis USIM-kort (3G-SIM-kort), som är en Wi-Fi acces point (trådlös router), utöver sina vanliga egenskaper. Likt Palms Pre Plus eller vad de har i USA, som inte ännu slott igenom i Sverige, ett så kallat Mi-Fi, så kan man även med det nya SIM-kortet erbjuda trådlöst nätverk för alla som är i närheten. Genom att hämta bandbredden från masternas 3G-nät så kan SIM-kortet därigenom dela ut en uppkoppling till närheten.
Företaget säger att det ska vara en plug-n-play-produkt, vilket skulle betyda att några omständiga inställningar eller liknande inte kommer att krävas.
Vilken standard av 802.11 vi kan tänkas se i korten är inte ännu presenterat.
När man ska släppa produkten eller för vilket pris har man inte heller avslöjat, men man ska visa upp sin produkt på den kommande MWC-mässan i Barcelona.
Kanske kan vi se kommande abonnemang som kan tänkas komma med ett sådant kort? Eller kanske kan detta vara starten till allt mindre och billigare, routrar?

Var uppdaterad - var TechNytt