Nu i veckan fick vi se Apple försöka stämma HTC? Då man anser att de använt sig av tekniker som Apple har patent på. Men vad var det egentligen som Apple hade patent på och hur ska denna lilla historia sluta?

Ja, jag vet inte om det är så värst många som har fattat det eller riktigt kunnat greppa det. Men nyheten om att Apple försöker stämma HTC kan bli detta årtiondets största nyhet, eller förhoppningsvis, inte en så stor nyhet över huvudtaget.
Det var nämligen i tisdags som Apple lämnade in sin 700 sidor långa stämningsansökan mot HTC. I ansökan skriver man om de 20 patent som man nu hävdar att man har och som HTC bryter mot.
Det verkar också som om Apple har rätt i sin fråga, då de säger att HTC bryter mot patenten. Apple visar nämligen upp ett flertal patent som visar tydligt på att man har rätt och att man faktiskt har försökt att sätta patent på sina idéer.
Men de patent som har gjorts är helt och hållet idiotiska. Man kan ställa sig frågan om det blivit en miss på USAs patentkontor? Många av dem är väldigt breda och blockerar nästan telefontillverkare från att använda sig av touch-teknik på en mobiltelefon. Apple har, som ett exempel en patent på; upplåsningsmekanismen hos de flesta touch-telefoner, nämligen genom att röra på skärmen, eller genom att skapa ett visst mönster, som Apple har i sin iPhone.
Man har även många patent som ger användarna en "mjukare" upplevelse, genom "gummibandseffekten" vid slutet av sidor på iPhone OS, eller mjukare övergångar mellan fönster, där det ena fönstret stängs gradvis och nästa fönster öppnas gradvis. Ja, listan kan göras lång med patent som Apple faktiskt har klarat av att få patenterade, som många, är nyckelfunktioner för en smartphone eller någon touch-telefon överhuvudtaget.
Om Apple skulle lyckas med sin stämning så skulle detta inte bara få konsekvenser för HTC, nej, för HELA marknaden. Då många av de patent som Apple lämnat in och fått godkända, är såpass viktiga i dagens och morgondagens telefoner, att det kanske kan krävas ett frikännande för att konkurrensen ska kunna fortsätta på marknaden?
Många har ifrågasatt varför Apple valde att anfalla just HTC och inte vilket annan telefontillverkare som helst. Det finns många teorier, men den mest troliga är nog att Apple gärna skulle vilja komma åt Google på något sätt. Då HTC tillverkar Googles Nexus One men även har ett flertal andra Android-telefoner, så känns detta som ett perfekt mål.
Skulle Apple vinna så kan vi få se....ja, jag vet faktiskt inte vad som skulle hända men...(se bild).
Mer om kriget mellan Apple och resten av mobil-industrin lär komma inom kort!

Var uppdaterad - var TechNytt