Redan i slutet av september har vi vetat att Microsoft har haft en telefon på gång. Men nu är det alltså bekräftat! Projektet som Microsoft ska ha drivit ett bra tag, som är menat att resultera i en telefon, Project Pink ska snart bli verklighet.

Telefonen som kommer att få namnet Turtle, vilket vi visste redan i september, har ett Palm Pre-liknande utseende med ett vertikalt QWERTY-tangentbord. Designen är precis den samma som vi fick se för ett halvår sedan och är alltså från Microsoft, men hårdvaran är skapad av Sharp.
Specifikationerna kring telefonen är hittills mycket vaga, och vad jag har fått reda på hittills är inte mer än att telefonen troligtvis inte kommer att köra Windows Classic eller Windows Phone 7 Series. Nej, det verkar som om ännu ett nytt operativ från Microsoft kan tänkas komma tillsammans med telefonen.
Telefonen ska, med sitt QWERTY-tangentbord, vara skapad för sociala nätverk och allmänt skrivande och kommer med andra ord, troligtvis, inte att komma med någon så värst hög prestanda.
Turtle kommer troligtvis att komma med applikationer, påstås det i Gizmodos artikel om nyheten. Om man kommer med ett nytt SDK (utvecklingsvertyg för mjukvaruutveckling) är inte konfirmerat ännu, och spekulationerna är många då Microsoft redan har ett flertal SDK:s ute för tillfället. Något jag kan säga är att telefonen inte kommer att låna applikationer från Microsofts nyaste operativ, Windows Phone 7 Series, då dessa är mycket krävande.
Historien kring Turtle sträcker sig som sagt ända tillbaka till september, då telefon blev avslöjad för första gången. Sedan dess har många spekulerat kring dess specifikationer och produktsläpps-datum men även dess egentliga existens. Men det var inte för än mitten av förra månaden som vi faktiskt fick se ledtrådar om att telefonen var på väg och faktiskt existerade.
Nu är det alltså första gången som någon kan bekräfta att telefonen är på väg. Även om inte uttalandet kommer direkt från Microsoft, så verkar det som om bevisen är för många för att vi ska kunna komma undan det.
Telefonen kommer troligtvis inte hit till Sverige på ett bra tag, utan kommer istället att släppas i USA genom den amerikanska tele-jätten Verizon inom en snar framtid, för ett ännu okänt pris.
Turtles bror Pure som det ryktades om, som tänktes komma tillsammans med Turtle har ännu inte konfirmerats och kan kanske dröja.

Vill du veta mer om Microsofts första telefon?
Läs mer om Project Pink historia och spekulationer här på TechNytt, genom att klicka på etiketten "project pink" nedan!

Uppdatering:
Det verkar som om Pure faktiskt även den kommer att släppas. (4 mars 21:09)

Ja, även Pure kommer att släppas och detta troligtvis den 20:e april (5 mars 18:52)

Var uppdaterad - var TechNytt